Nepal- Et samfunn uten utvikling?

Av Louise Romme, 3STC

Jeg viste stort sett ingenting om Nepal før denne oppgaven. Etter oppgaven var ferdig, var jeg dog sjokkert over hva som egentlig skjer i Nepal i dag og hvor litt landet har utviklet seg i løpet av de mange siste år. Helt frem til 1990 var Nepal et eneveldig monarki, hvor kongen var den høyeste makt. Den daværende konge innførte i 1990 store reformer og den største ved dette var å innføre konstitusjonelt monarki. Kongen forble statsleder med de har nå en premierminister som regjeringsleder. På tross av dette var det konstitusjonelle monarki ikke som vi kjenner det fra bla. Norge og Danmark. 
Kongen opprettet representantenes hus og et nasjonalt råd. Representantenes hus hadde 205 medlemmer valgt direkte av folket. Det Nasjonale Råd hadde 60 medlemmer, 10 nominert av kongen, 35 valgt av Representantenes hus og de siste 15 valgt av et valgråd sammensatt av folk fra landsbyer og byer. 
Da kongen innførte dette system opprettet han selvfølgelig også en unntakelsesbestemmelse som gjorde at kongen kunne, i en unntakelsessituasjon, avsette regjeringen og selv ta hele makten tilbake. Dette gjorde den nye konge bruk av da der var politiske konflikter med maoistene. Den politiske situasjon eskalerte derfra, og kongen endte med å overgi alt makt til folket, og maoistene inndraget formelt i det parlamentariske arbeide fra den 15. januar 2007. 

Ved valget i 2008 fikk maoistene, Nepali congress og communist party of Nepal flest stemmer og disse tre partier er derved de største partiene i Nepal. Dette fant jeg var ganske spesielt. Maoistene er en retning innenfor kommunismen der fokusere på den kinesiske kommunist Mao Zedongs ideologier. Maos tilpasninger for den fattige verden har gjort maoismen til en populær retning i slike land. Nepal er et ganske fattig lang og det har preget kulturen mye at der har vært så lang politisk ustabilitet. 

Nepal regnes av FN, som et av de minst utviklet land, der store deler av befolkningen utelukkende lever av hva de selv dyrker. 40 % av befolkningen er underernæret, og landbruket er derfor viktig i Nepal. I lavtliggende områder dyrkes sukkerrør, ris, korn, oljefrø, grønsaker, tobakk og krydderier, mens de innbyggere der lever i fjellet driver med husdyrdrift som deres viktigste levebrød. Der er industri innenfor tepper og tekstiler, men denne er som resten av landet ekstrem underutviklet. Turismen har dog etterhvert vokst til å være en viktig inntektskilde for landet. Dette har dog også gjort mange av landets innbyggere sårbare over for politisk turbulens, fordi turistene uteblir, når der er uroligheter. Konstante skift i regjeringen har ført til at den økonomiske politikk hele tiden endrer sig. På tross av at Nepal begynte å formulere en grunnlov etter valget lever de fortsatt, hele ti år etter, med den midlertidige grunnlov som ble formet kort etter valget. 

Etter å ha lest om alt dette politiske ble jeg da ganske nysgjerrig. To av de største partiene er i dag kommunistiske partier og det siste er ekstremt sosialistisk. Kommer Nepal til å bli en kommunistisk stat i fremtiden, og hvordan er den egentlig situasjon i Nepal i dag? Dette er vanskelig å svare på, men jeg vil håpe for landets fremtid at der blir satt mer fokus på å få landet utviklet i samsvar med resten av Asia. 

Kilder:

Kommentarer