KOMMUNIKASJONSULIKHETER MELLOM MENN OG KVINNER

Har det noen gang krysset dine tanker at kommunikasjon er noe vi blir utsatt for hver dag? Dette er både fysisk ved andre individer og eks gjennom ulike medier. Man kommuniserer både med menn og kvinner, kjente og ukjente. Noe jeg har undret meg over lenge er om det er noen store ulikheter på hvordan menn og kvinner kommuniserer. Er det noen av disse kjennetegnene på kommunikasjon som alle menn eller alle kvinner har? Er disse forskjellene noe som påvirker kommunikasjonen mellom individer?

Hva er de grunnleggende trinnene i en kommunikasjonsprosess? Hvordan fungerer trinnene sammen? For å svare på dette, skal jeg presentere den klassiske kommunikasjonsmodellen. Denne modellen presenterer en avsender som sender en melding som består av tegn til en mottaker. Avsenderen koder sitt budskap i disse meldingene, og disse avkoder mottakeren igjen - mottakeren mottar budskapet meldingene hadde. Deretter gir mottakeren en tilbakemelding som den tidligere avsenderen må tolke. Hele denne prosessen kan forstyrres av støy, som er elementer som forstyrrer kommunikasjonen. Dette kan eks være ulike lyder, miljøutfordringer eller andre ting som fanger oppmerksomheten til avsender og mottaker (Dahl. Befring. 2017).

Men hvilke ulikheter finnes det når det kommer til menn og kvinner sin måte å kommunisere på? En stor forskjell er at menn kommuniserer lite med og om følelser, som kvinner i stor grad gjør. Dette fører ofte til at man kan føle at menn ikke bryr seg i en kommunikasjonssituasjon, mens kvinner i stor grad gjør det. Kvinner kan også fremstå som overfølsomme, noe som noen kan se på som negativt. Menn kan også være presise og direkte i måten de kommuniserer på, og derfor oppfatter mange at menn kan ha hastverk eller være ærlige. Menn setter i stor grad sine egne behov og ønsker i fokus, noe som gjør at mange mener menn er egoistiske og lite hjelpsomme. Dette kan også oppfattes som at de er selvsikre og vet hva som er den beste løsningen. De ser på seg selv som sitt eget subjekt, og bruker knappe setninger – de holder ikke lange, utfyllende og reflekterende samtaler.

Kvinner derimot, holder lange og reflekterte samtaler, noe som gjør at samtalene kan være gode og hjelpende. De hører ofte på andres behov, og setter andres ønsker i fokus, noe som fører til at kvinner virker forståelsesfulle og omtenksomme i kommunikasjonssituasjoner, noe som er et annet kjennetegn på hvordan kvinner kommuniserer. På den andre siden kan dette vise at kvinner ofte ikke tør å handle ut fra sine egne behov og ønsker noe som kan få negative konsekvenser. Ved å se på disse forskjellene kan man forstå at hvis kjennetegnene er svært dominerende hos en mann og ei kvinne som skal kommunisere, kommer ikke kommunikasjonen til å vare lenge. Hvis to kvinner med disse kjennetegnene kommuniserer derimot, vil de forhåpentligvis fungere godt sammen, og omvendt med to menn.

Noe som er viktig å nevne, er at det er ikke alle kvinner og menn som lever opp til disse kjennetegnene. Personligheten til individene kan spille en stor rolle når det kommer til hvordan man kommuniserer. Noen menn kan eks ha en personlighetstype som kan gjøre at de har flere kvinnelige kjennetegn på hvordan de kommuniserer, og omvendt. En annen ting som kan påvirke hvilke kjennetegn et individ har når det kommer til kommunikasjon, er det miljøet og samfunnet man lever i. Bor man en plass hvor det er mange innbyggere, man kjenner ikke alle i nabolaget og det er mange minoriteter som snakker andre språk enn deg, vil muligens kommunikasjonskjennetegnene ikke være å holde lange og reflekterte samtaler. Man vil derimot mest sannsynlig holde korte og konkrete samtaler. Også hvilke personer du omgås med kan påvirke hvordan du kommuniserer. Er du eks mye rundt personer som bruker mye slangord, vil dette påvirke din måte å kommunisere på.

Avslutningsvis vil jeg si at kommunikasjonsprosessen er sentral for å kunne forstå hvordan kommunikasjon fungerer mellom individer. Jeg kan si meg enig i noen av kjennetegnene på hvordan menn og kvinner kommuniserer, men jeg mener at det er viktig å få fram at dette ikke gjelder alle – forklaringene vil jeg si er relevante men til tider stereotypiske. 


-Ellen  


Kilder

Nettside:

Bilde:

Kommentarer